Friday, October 12, 2007

Kaverikriisi ohitettu

Huonosti kasvatettua pikku ystävätarta ei ole näkynyt talossa kahteen viikkoon. On vallinnut välitila, yksinäisyyskin. Nyt meillä on yökylässä melkein-naapurin kolmasluokkalainen pätkä. Tytöt maustivat kermaviilin grillimausteen puutteessa pizzasekoituksella, ja katsovat nyt kommenttien kera olohuoneessa Harry Potteria. Luovuin Big Brother -löhöilystäni nuoleskellakseni uutta kaveria.

Taidemuseolla pällistelemässä trendikkään oloista video-kollaasi-uteliaisuus-marginaali-rajat-kansainvälisyys -näyttelyä. Nyt näyttää olevan in tehdä valokuvakollaaseja 60 -luvun retrotyyliin. Moniscreeniset videoteokset taas ovat jo vähän last season, sellaisen tekijä näyttäytyy apinana. Näin videon, jossa oli kuvattu tilannetta jossa perhe katsoi perhekaitafilmejään ja kommentoi niitä - ok, postmodernia kerroksellisuutta, ja kaitafilmeissä kuvastui reuna-alueen poliittinen tilanne.

Mutta, mutta, marginaalius on nyt mainstreamia...

Tuo tyttöjen välinen sosiaalinen kuvio mua ajatteluttaa. Kotona näin pikkutyttöjen kanssa ollessa pääsen sivusta seuraamaan olemisen tapaa, joka itseltäni tuossa ikävaiheessa on jäänyt väliin. Kahdeksanvuotiaat tytöt vitsailevat sekä verbaalisesti että kehollisesti. Välillä reuhataan, rymytään päällekkäin, tönitään toista, rehahdetaan nauramaan. Yöpaidat leuhuvat, retkotetaan vapautuneissa asennoissa. Oleminen on avointa, rentoa, rooleista vapaata. Tällaista jotain haluaisi dokumentoida, koska se on omassakin kulttuurissamme näkymätön näkökulma. Tyttöjen olemista tarkastellaan pääsääntöisesti negatiivisesti arvottaen, puhutaan rajoituksista ja roolien vankeudesta. Sitten on kuitenkin laaja, vapaa, sanaton alue. Voisi olla mielenkiintoista katsottavaa myös pohjoismaisen kulttuuripiirin ulkopuolella.

Söinkö nyt oman häntäni noissa edellisissä kappaleissa?

Mulla on myös kunnon perinteinen ison mittakaavan muovailuajatus. Mietityttää, lähtisinkö sitä toteuttamaan. Uskaltaisinko heittäytyä työhön, ja miltä tuntuu, jos - ja kun - intohimon kohde roikkuu keskeneräisenä kovettumassa muiden asioiden viedessä huomion ja voimat?
Nyt olisi myös halua saada toteutettua mielikuvan näköinen teos.

No comments: